Zlaté klenoty ve tvaru velikonočních vajec od konce 19. století tradičně darovali poslední dva carové svým milovaným ženám. Šest kusů z kolekce obsahující desítky těchto extravagantních předmětů v minulém století zmizely.

S nápadem přišel roku 1885 car Alexandr III., který výrobu neobvyklého vejce objednal pro svou ženu Marii Fjodorovnu, u proslulého zlatníka Carla Fabergého, jako dar k dvacátému výročí jejich zasnoubení. Z celé věci se stala pevná tradice a Alexandr carevně, až do své smrti, každoročně v období velikonoc věnoval nové drahocenné vejce.

FOTO: Fabergého vejce – jeden z nejvzácnějších ztracených pokladů

Fabergého vejce – jeden z nejvzácnějších ztracených pokladů - faberge-egg-gettyimages-485037959Fabergého vejce – jeden z nejvzácnějších ztracených pokladů - lm8HhoVRhrZw5ndTXV7rUQ_fabsocialFabergého vejce – jeden z nejvzácnějších ztracených pokladů - Rose-Trellis-Egg-House-of-Faberge-Walters-1907Fabergého vejce – jeden z nejvzácnějších ztracených pokladů - House_of_Fabergé_-_Gatchina_Palace_Egg_-_Walters_44500_-_Open_View_BFabergého vejce – jeden z nejvzácnějších ztracených pokladů - stažený soubor
Další fotky
Fabergého vejce – jeden z nejvzácnějších ztracených pokladů - Danish_Jubilee_EggFabergého vejce – jeden z nejvzácnějších ztracených pokladů - Alexander_EggFabergého vejce – jeden z nejvzácnějších ztracených pokladů - a6b87bcbd40b78cb92b0bb249a2fd60983545df2_eggsFabergého vejce – jeden z nejvzácnějších ztracených pokladů - vse-eggs-1586364528Fabergého vejce – jeden z nejvzácnějších ztracených pokladů - vliily1Fabergého vejce – jeden z nejvzácnějších ztracených pokladů - famous-easter-eggs-by-faberge-in-st-petersburgFabergého vejce – jeden z nejvzácnějších ztracených pokladů - 40bff1c7617fed7405cd384df2d45ec3

Uvnitř pokaždé jinak ztvárněného exempláře z těch nejlepších a nejdražších materiálů, jako například zlato, drahé kameny, slonovina, perleť apod., se skrývalo překvapení. Vejce byla totiž otevírací a ve svých útrobách vždy ukrývala něco jiného. Pojízdná kolečka, miniaturní lokomotivu, hodiny nebo i důmyslné pohybové mechanismy, které rozpohybují skrytou figurku.

Car Mikuláš II. s rodinou.

Tradici pojal za svou i Alexandrův syn – poslední ruský car Mikuláš II., který každý rok obdarovával svou manželku tak i ovdovělou matku. Kromě období větších konfliktů jako byla Rusko-japonská válka v letech 1904-1905, kdy se vejce nevyráběla, tradice žila až do roku 1917. Onoho roku se však dvě poslední z vajec k majitelům nedostala, neboť carská rodina byla bolševiky popravena.

Kdo najde poklad? Zlato z pirátské lodi Esperanza zřejmě leží pohřbeno uprostřed osamělého atolu Palmyra

Celkem bylo vyrobeno 52 imperiálních Fabergého vajec a dnes je známá lokace 46 z nich. Klenoty s extrémně vysokou hodnotou jsou rozesety po světě, nejvíce jich (deset kusů) je nepřekvapivě v Moskevském Kremlu. Zbylých šest se stále pohřešuje.

Jan Králík

Komentáře