Archeologům se podařilo zmapovat kompletní město starověkého Říma z 3. století př. n. l., přes 1300 let zapomenutého a pohřbeného pod zemí, bez invazivních metod. Ze zarostlé krajiny se tak znovuzrodila dávná sláva antické římské říše.

Falerii Novi, založené roku 241 před naším letopočtem, leží 50 kilometrů severně od Říma. Opevněné město chránilo padesát věží a vstupovalo se do něj devíti branami až do roku 700 našeho letopočtu, kdy bylo zcela opuštěno. Od té doby Falerii Novi pohltila okolní krajina.

FOTO: Falerii Novi – kompletní plán antického města vstal virtuálně z mrtvých

Falerii Novi – kompletní plán antického města vstal virtuálně z mrtvých - Falerii-Novi-satelliteFalerii Novi – kompletní plán antického města vstal virtuálně z mrtvých - Italy-Falerii-Novi (1)Falerii Novi – kompletní plán antického města vstal virtuálně z mrtvých - 200608155601-03-ancient-finds-gallery-falerii-novi-quad-with-gpr–exlarge-169Falerii Novi – kompletní plán antického města vstal virtuálně z mrtvých - 800px-Porta_di_Giove_(Falerii_Novi)_05Falerii Novi – kompletní plán antického města vstal virtuálně z mrtvých - 200608155526-02-ancient-finds-gallery-falerii-novi-falerii-novi-theatre-exlarge-169
Další fotky
Falerii Novi – kompletní plán antického města vstal virtuálně z mrtvých - science-radar_-1-1Falerii Novi – kompletní plán antického města vstal virtuálně z mrtvých - DeRrdksWAAICCyJ

Roku 1829 bylo odkryto divadlo a později i další základy pár zapomenutých budov. Až letos došlo k rozsáhlému mapování bez jediného hmotného zásahu pomocí georadaru (GPR – Ground-penetrating radar), který svým „zrakem“ s použitím radiových vln dokáže proniknout zemí a vytvořit tak věrohodný obraz ve vysokém rozlišení třeba právě dávno ztraceného antického města.

Lokace antického města Farelii Novi dnes.

Georadar na ploše 30 hektarů odhalil o antickém městě nové netušené i unikátní poznatky. Falerii Novi mělo nepříliš obvyklý systém zásobování vodou, který byl zbudován zřejmě ještě před výstavbou samotných budov – zdá se tedy že římské město bylo pečlivě naplánováno.

Pohřbená krása. Archeologové pod vrstvou půdy objevili perfektně zachovanou římskou mozaiku

Kromě celého urbanistického plánu včetně divadla, lázní, tržnice a několika chrámů pak radar odkryl i pozůstatky zvláštní rozsáhlé budovy, jejíž funkce zůstává pro badatele stále záhadou. Šedesát metrů dlouhý monument s kolonádou uvnitř ukrýval dvě menší stavby. Možné je, že se jednalo o religiózní budovu italického kmene Falisků, kteří území obývali ještě před vznikem samotné římské říše.

Jan Králík

Komentáře