Pozoruhodně nedotčenou a překrásnou mozaiku z dob starověkého Římské impéria, odkryli italští archeologové nedaleko Verony na místě porostlém dnešní vinicí. Nic netušící milovníci vína si tak vychutnávali mok s přidanou hodnotou – jeho kořeny totiž doslova vyrůstaly z antické kultury.

Archeologové na severu Itálie tušili, že v travinou a vínem zarostlé lokalitě poblíž města Negrar, nedaleko Verony, cosi objeví – nečekali však tak mimořádně krásný nález v podobě téměř intaktní mozaiky.

FOTO: Překrásná antická podlahová mozaika se vyklubala z útrob italské vinice

Překrásná antická podlahová mozaika se vyklubala z útrob italské vinice - 200527163410-05-negrar-italy-mosaic-floorPřekrásná antická podlahová mozaika se vyklubala z útrob italské vinice - 200527163201-04-negrar-italy-mosaic-floorPřekrásná antická podlahová mozaika se vyklubala z útrob italské vinice - 37992Překrásná antická podlahová mozaika se vyklubala z útrob italské vinice - MosaicoVigneti7-950×533Překrásná antická podlahová mozaika se vyklubala z útrob italské vinice - Italy-mosaic-04
Další fotky
Překrásná antická podlahová mozaika se vyklubala z útrob italské vinice - Archaeologists-find-Roman-mosaic-floor-beneath-a-row-of-vines-in-Italy

Mozaika kdysi zdobila římskou vilu vystavěnou ve 3. století našeho letopočtu v krajině mezi kopci. Základy pradávné vily objevili již roku 1922, od té doby však archeologické naleziště zůstalo opuštěné a na světlo světa se tak překrásná mozaiková podlaha podívala až o sto let později v květnu letošního roku.

Vzrušující práci na nějakou dobu přerušila i epidemie koronaviru, která uzavřela celou Itálii, včetně právě probíhajících archeologických vykopávek. S pomalým znovu otvíráním antických památek (například Pompejí se sníženým vstupným) se počalo opět pracovat i na negrarské mozaice.

Teenager našel v Německu unikátní stříbrnou dýku římského legionáře. Krásně zdobená zbraň byla pohřbena 2000 let v zemi

Město doufá, že v budoucnu bude mít pro projekt dostatek financí k plnému vysvobození neobvyklé krásy z útrob země a za pár let (pokud tomu dopřeje štěstěna) se mozaika zpřístupní veřejnosti.

Jan Králík

Komentáře