Není nad to zajít si do pěkného obchodu a vybrat si z nažehlených košil, pečlivě vyrovnaných polobotek nebo barevné škály kravat. Současný stav, kdy zavřené obchody a nákupní centra zejí prázdnotou, žádají nová řešení. Butiky tak nabízí nákupy přes Facetime nebo WhatsApp a zboží vám poslíček doručí až domů. Naštěstí nemusíme spoléhat jen na lokální obchody a do pár dnů můžeme mít doma i kousky z druhé strany světa.

Podle průzkumu mezi 176 českými e-shopy s módou se podíl Čechů, kteří nakupují módu online, neustále zvyšuje. V roce 2019 uvedlo až 62 % dotazovaných, že módu na internetu nakupují častěji než kdy předtím. V e-shopech nakupuje přes polovina dotazovaných (51 %). Více než polovina (54 %) nakupuje módu častěji než 1x za měsíc. Vybrali jsme e-shopy, které byste měli zařadit do svého adresáře oblíbených míst. Nejen teď, ale navždy.

Mr Porter

Klasika, kterou známe všichni, a asi není nikdo, kdo by z něj někdy neobjednal. V roce 2011 spustil e-shop s dámskou módou Net-a-Porter pánskou mutaci s názvem Mr Porter. Natalie Massenetová, zakladatelka a prezidentka Net-a-Porter, v obou případech vytvořila nejen další z mnoha e-shopů s luxusní módou, ale komplexní platformu, která kromě trendů nabízí i praktické články z oblasti módy i kosmetiky, fotografické editorialy nebo rozhovory. Nabízí široké spektrum skutečně luxusních značek. Pokud se vám nechce na Pařížskou ani do Paříže, tak rozhledně vlezte na Mr Porter.

 

Très Bien

Jak popsat nabídku e-shopu Très Bien? Street wear a devadesátky. Je společným projektem bratrů Simona a Hannese Hogemanových spolu s Björnem Lindénem a Jakobem Törnbergem. V nabídce e-shopu najdete především značky jako Stüssy, Eckhaud Latta a The North Face. V roce 2014 uvedla Très Bien i svou první autorskou kolekci oblečení. Aktuálně v nabídce najdete kolaboraci se značkou Sneeze.

 

Farfetch

E-shop Farfetch založil v roce 2008 portugalský podnikatel José Neves. V současnosti nabízí přes 2900 etablovaných značek, ale i práci začínajících designérů z celého světa.

 

Vestiaire Collective

Je libo původní tašku Louis Vuitton? Opravdový pařížský e-shop par excellence. E-shop vytvořila šestice společníků firmy Vestiaire Collective, která se specializuje právě na vintage produkty prémiových značek, jako je Celine, Dior, Louis Vuitton, Chanel. Je to tedy ideální místo pro ty, kteří se chtějí zbavit kousků, jež je přestaly bavit, ale i pro ty, kteří chtějí ukořistit ikonický kus, který v aktuálních kolekcích značek již nenajdou.

 

VooStore Berlin

Uber berlínský koncept store. Oblečení, doplňky i boty od všech aktuálně nejvíc trendy značek včetně kolaborací – tenisky adidas x Raf Simons, tašky Prada, boty Tabi, jedinečné kusy Maison Margiela, deky Loewe, parfémy Helmut Lang. Až se situace uklidní, určitě si zajeďte i do kamenného butiku, který najdete na berlínské Oranienstraße 24.

 

LuisaViaRoma

Tenhle e-shop má skutečně zajímavou historii. V roce 1930 si Francouzka Luisa Jaquinová otevřela butik s klobouky na ulici via Roma ve Florencii. Obchod se velmi rychle a dobře rozběhl, načež její muž nechal vybudovat celou fabriku. Díku tomu butik zařadil do nabídky i oblečení a další doplňky. V roce 1968 se butik LuisaViaRoma stal prvním evropským obchodem, který uvedl kolekci Kenzo podzim/zima 1968/1969. V roce 2000 došlo ke spuštění on-line concept store LUISAVIAROMA.COM. Během prohlídky Florencie tak určitě zajděte na adresu Via Silvio Pellico, kde od roku 2008 sídlí kamenný butik.

 

Need Supply Co.

Butik, který sídlí v americkém Richmondu ve státě Virginia, se věnuje především módě a životnímu stylu. V roce zprovoznil i e-shop, který nabízí spíše minimalistickou módu značek jako A.P.C, Carhartt WIP, Dries Van Noten, Engineered Garments nebo Stüssy.

 

MatchesFashion

Tady srdce každého fashinosty zaplesá. MatchesFashion vzniklo v Londýně v roce 1987 a najdete zde skutečné skvosty od značek, jako je Prada, Gucci, Wales Bonner nebo Halpern.

 

Totokaelo

Za nás nejen super e-shop, kde najdete cool značky jako A.P.C, Craig Green, Jacquemus, Martine Rose nebo Off-White, ale i jeden z nejkrásnějších obchodů vůbec. Tak se při nejbližší návštěvě New Yorku zastavte na adrese 61 Crosby.

 

Asos

Právě Asos je celosvětově jeden z nejoblíbenějších e-shopů. Proč? Prudce trendové věci a super ceny. Co mnohdy kulhá, je kvalita zpracování a materiálů. Pokud ale hledáte cool věci na tematickou párty nebo módní úlet, tak právě Asos to jistí.

Připravil Jirka Hofbauer

14 historických módních trendů, které jsou díky bohu za námi

Komentáře