Basketbalová hvězda Tomáš Satoranský (27) má smlouvu s Chicago Bulls na tři roky a 30 milionů dolarů. Dělat neustále něco navíc se totiž vyplácí. Celý rozhovor s nejúspěšnějších českým basketbalistou všech dob si přečtete v aktuálním vydání časopisu Muži v Česku.

Začněme botami: Nike nebo Adidas?

Adidas. Tato značka má i skvělou módu mimo basket. 

Měříte 201 cm. Podle jednoho výzkumu jsou vysocí lidé zdravější, bohatší a spokojenější než lidé menší. Pozorujete to u sebe?

Podle mě to tak nefunguje, i když já si vůbec nemám na co stěžovat. Jsem velmi šťastný, ovšem nemyslím si, že to má co dělat s centimetry.

Má vaše výška i nějaké nevýhody, třeba v dopravních prostředcích?

Jsem ve výškovém rozmezí, kde ještě člověk nemá velké komplikace. Oblečení si ještě normálně koupím v obchodě. I boty mám velikost jen 12,5 US. Je pravda, že v letadle si musím kupovat místa u exitů, do běžné řady by to na delší cestování asi nebylo. Ale párkrát se mi stalo, že při cestě s týmem jsem si své prostorné místo vyměnil se spoluhráčem, který má dva metry deset, protože se mi ho zželelo.

Vysocí lidé se při hovoru s nižšími někdy trochu omluvně hrbí. Děláte to?

Ne. Na svou výšku jsem hrdý.

O co vlastně jde v basketu?

Zcela laicky řečeno se snažíme dát víc košů než druhý tým. (smích) Evropský basketbal hodně stojí na týmové spolupráci, přihrávkách a výpomoci, hojně se využívá clona hráče na míč. Poslední dobou se basket hodně zrychlil. Častěji se poslední dobou střílí za tři body. Dnes už střílí hodně každý hráč v týmu, ne jako dříve jen někteří.

Proč by měl tuhle hru člověk sledovat?

Basket je krásný tím, že se tam pořád něco děje. Nebudu hanět jiné sporty, ale ve fotbale se může stát, že čekáte 90 minut nejen na gól, ale i na šanci. V basketu se toto nestane, tam koše padají pořád a vždycky tam je nějaká akce, výskok, kombinace. Navíc je to kontaktní sport. Mně osobně se basket vždy líbil kvůli týmovému duchu.

FOTO: Vyslanec českého basketbalu ve službách Chicago Bulls

Vyslanec českého basketbalu ve službách Chicago Bulls - _DSF7559Vyslanec českého basketbalu ve službách Chicago Bulls - _DSF8329Vyslanec českého basketbalu ve službách Chicago Bulls - _DSF7644Vyslanec českého basketbalu ve službách Chicago Bulls - _DSF8619Vyslanec českého basketbalu ve službách Chicago Bulls - _DSF8424

Kontaktní? Měl jsem za to, že to je hra gentlemanů… Co se tam všechno smí a nesmí?

Není tak kontaktní jak házená. V zásadě nesmí dojít ke kontaktu rukama, nesmí se strkat či do soupeře vrážet. Kontakt je spíš takové přetlačování tělem. Pod košem se však někdy nějaké lokty rozdají.

Máte funkci rozehrávače. Vysvětlíte nám, jaké jsou pozice hráčů v basketbalu?

Rozehrávač hraje v útoku obvykle nejdál od koše, za trojkovou čárou a má za úkol vyvést míč do útočné poloviny. Tam pak zahajuje taktiku další hry: buď přihraje nebo střílí trojku. Pivot v útoku hraje v blízkosti koše. Střílí z malé nebo střední vzdálenosti od koše a doskakuje odražené míče. No a pak je křídlo, to je nejpohyblivější pozice. Křídlo střílí z větší vzdálenosti nebo provádí samostatný únik ke koši.

Jaké to bude teď nastupovat za Chicago Bulls?

Moc se na to těším. Vidím v tom velký potenciál. Mluvil jsem s trenérem a byl jsem z té konverzace nadšený. Opravdu se moc těším a jsem rád, že to tak dopadlo.

Chicago Bulls jste prý jako dítě miloval…

Je to tak. V té době za ně válel Michael Jordan, kterého hltali asi úplně všichni, takže pro mě to byl hrdina a idol. Sledoval jsem všechny dokumenty o Chicagu, jak vyhráli šest titulů v osmi sezonách, takže je to pro mě teď taková pohádka. Hrát v hale, kde se tohle všechno odehrálo, je prostě neuvěřitelné.

Smlouva je na tři roky. Znamená to, že NBA uznala, že do této soutěže definitivně patříte?

Od počátku jsme nechtěli krátkodobý kontrakt. Ty tři roky byly v rozmezí, o které jsme usilovali.  

Jste z Prahy od vinohradské Flóry. Na první pohled to není úplně basketbalová čtvrť v tom smyslu, že by se tam všude hrálo na pláccích v ulicích…

Měl jsem štěstí, že jsem bydlel hned vedle základní školy, kde jsme měli víceúčelové hřiště. A v naší základní škole otevřel kroužek klub USK Praha. Tam jsem se ve druhé třídě přihlásil, ač jsem z volejbalové rodiny. To hřiště bylo fakt hned vedle domu, takže jsem měl možnost si tam jít kdykoli zaházet na koš, což jsem často dělal. Pro basket jsem měl obrovské nadšení a energii.

Číslo zakoupíte na jednom s distribučních míst, jejichž seznam naleznete ZDE, nebo si ho rovnou můžete předplatit ZDE a dostane zdarma dárek v hodnotě 1 499 Kč. 

Text: Petr Bílek, Foto: Lucie Robinson, Styling: Jiří Hofbauer

Komentáře