Bill Gates, jeden ze spoluzakladatelů legendární společnosti Microsoft Corporation a kdysi nejbohatší člověk planety. Jeho návrat na pomyslný trůn se blíží, uskutečněn bude hned po dokončení rozvodu Jeffa Bezose, který aktuálně zaujímá první příčku žebříčku, ale polovinu nabytého jmění bude muset odevzdat své exmanželce. Bill se s manželkou nerozvádí, zato se nedávno vyjádřil k otázce miliardářů ve společnosti a k jejich vztahu s širokou veřejností…

„Myslím si, že je naprosto fascinující, když lidé vznášejí otázky typu Měla by existovat větší daň pro bohaté lidi? nebo Měli by vůbec miliardáři existovat? Jedná se o velice podnětné téma k diskuzi,“ nechal se slyšet zakladatel a majitel společnosti Microsoft. Na to, kde a jak Bill Gates žije, se můžete podívat v naší galerii.

FOTO: Na návštěvě u miliardáře Billa Gatese

Na návštěvě u miliardáře Billa Gatese - akvarkoNa návštěvě u miliardáře Billa Gatese - planekNa návštěvě u miliardáře Billa Gatese - bill-gates-house-pictures-pulling-inNa návštěvě u miliardáře Billa Gatese - 400477572_317d15fb12Na návštěvě u miliardáře Billa Gatese - attractive-bill-gates-house-pictures-bill-gates-car

K diskuzi na toto téma, které se usměvavý miliardář zúčastnil, došlo 11. února. A to jen jediný blok od Trump Tower, domova prvního amerického prezidenta-miliardáře. „Existuje spousta cest, jak se se zdaněním majetku a nemovitostí extrémně bohatých lidí vypořádat. Mám za to, že právě daň z nemovitosti by se v těchto případech měla znatelně zvednout. Pokud ale někdo přijde s myšlenkou, že by bylo světu lépe bez miliardářů, je podle mého na omylu. Z takové varianty by lidé spíše tratili, než těžili,“ dodává.

Bill i jeho žena Melinda využívají desítky miliard dolarů na filantropické projekty. Některé z investovaných peněz vydělali sami, další finance jim poskytl Warren Buffett, Gatesův blízký přítel a další významní světoví miliardáři. Hned druhý den po samotné diskuzi zveřejnili manželé Gatesovi každoroční dopis veřejnosti, ve kterém všechny výše zmíněné myšlenky můžete najít.

Bill a Melinda se v dopise soustředí na celkově devět silných momentů v jejich životech, které je donutily nějakým způsobem jednat. Píší například o skupinovém poradenském programu BAM (Becoming a Man), který se zaměřuje na pomoc dospívajícím chlapcům, a to ve směřování a minimalizaci jejich agresivity. Gates na tomto místě dle svých slov zažil při skupinovém sezení tak silný okamžik, že musel spolupráci s touto organizací okamžitě zařadit do svého portfolia. Další záležitostí, která v žádném případě nesmí zůstat opomenuta, byl veletrh záchodů v Pekingu, který manželé Gatesovi zorganizovali. Cílem bylo vytvoření inspirace pro další generaci záchodů, které mají být účinnější a více hygienické. V tomto problému by se manželský pár chtěl soustředit hlavně na nepřívětivou situaci v Africe.

10 nejbohatších lidí všech dob. Bill Gates až na chvostu žebříčku

S čím Gates hlasitě nesouhlasí, jsou některé kroky, které podniká americká vláda. Například jejich rozvrhnutí státního rozpočtu mu v jistých bodech přijde naprosto scestné. Konkrétně nesouhlasí s alokací pouhého 1 % na zahraniční výpomoc. Jeho kritika vládnoucích složek je právě to, co ho k samotné filantropii dovedlo. „Filantropie existuje, protože vláda není skoro žádným způsobem inovativní. Je na určitých lidech, kteří mají tu možnost, aby vzali své soukromé finance, a na takovou věc je použili. A o tom je vlastně celá filantropie,“ zakončil Gates svou úvahu.

Michal Švehla

Luxus i bída – podívejte se, jak vypadá život v jeskynních obydlích ve španělské Andalusii

Komentáře