Je svěží, hravé, elegantní a dokonale se hodí k létu. Prosecco – šumivé víno z italského Veneto – si získalo srdce milovníků vína po celém světě. Víte ale, že existují různé druhy prosecca? A že „Extra Dry“ není nejsušší, ale naopak lehce nasládlé? K příležitosti Mezinárodního dne prosecca (13. srpna) přinášíme přehled, který vám pomůže zorientovat se a vybrat si to pravé podle vašeho gusta.
Základem je původ: DOC, DOCG, Rive a Cartizze
Prosecco se vyrábí výhradně v severní Itálii, především v regionech Veneto a Friuli. Na etiketě si všímejte označení původu – ta napoví víc, než byste čekali. Prosecco DOC pochází z nejširší oblasti, zatímco Prosecco Superiore DOCG vzniká ve strmějších vinicích v kopcích mezi městy Conegliano a Valdobbiadene. „Tato vína bývají strukturovanější, aromatičtější a mají delší dochuť. Jsou určena pro opravdové milovníky prosecca,“ říká hlavní sommelierka značky Mionetto Prosecco Denisa Kolaříková.
Pokud hledáte výjimečné lahve, zaměřte se na značky Rive a Cartizze: „Rive označuje prosecco z konkrétní vinice v oblasti DOCG. Je výrazem terroiru, podobně jako burgundská cru. Cartizze značí „královskou‘ parcelu“ – mikroregion s nejprestižnějšími vinicemi, kde se rodí nejsladší a nejluxusnější prosecca,“ dodává Kolaříková.
Suché, sladké nebo něco mezi?
Mnozí vybírají prosecco podle intuice, ale zbytkový cukr zásadně ovlivňuje chuťový profil. „Nejčastější volbou je Extra Dry, protože má jemnější, přívětivější charakter. Ale například k mořským plodům nebo rybám doporučuji raději Brut – vynikne díky němu delikátní struktura jídla,“ vysvětluje sommelierka Mionetto Prosecco.
Značení prosecca dle zbytkového cukru, zdroj: Mionetto Prosecco
Označení | Zbytkový cukr (g/l) | Chuťový profil |
Brut Nature | 0–3 | velmi suché, minerální, čisté |
Extra Brut | 0–6 | suché, osvěžující, výrazná kyselinka |
Brut | 0–12 | univerzální, elegantní, vhodné k jídlu |
Extra Dry | 12–17 | jemně nasládlé, populární a přístupné |
Dry | 17–32 | ovocné, kulaté, vhodné k dezertům |
Rozdíly v „bublinkách“
Prosecco můžete vybírat ze dvou základních druhů, a to podle tlaku v lahvi. První, spumante, se vyznačuje jemným a dlouhotrvajícím perlením a spolehlivě jej poznáte podle typické korkové zátky ve tvaru hříbku. Druhým je perlivé frizzante, které má obvykle kratší perlení, a je nejčastěji uzavřeno šroubovým uzávěrem. Setkat se můžete i s tichým proseccem pod označením tranquillo. To je však rarita – zcela bez bublinek a výjimečné i způsobem výroby.
Párování prosecca
Zatímco si většina z nás šumivé italské víno spojuje s přípitkem, jeho potenciál u stolu je překvapivě široký. Brut se skvěle hodí jako rafinovaný aperitiv a k rybám a zeleninovým předkrmům. Výbornou volbou bude také ke středomořské kuchyni, která zahrnuje chřest, marinované ryby a syrové mořské plody. Jemně nasládlé prosecco Extra Dry volte jako aperitiv, k lehkým předkrmům či k rybám a drůbeži. „Nejsladší prosecco Dry ideálně doplňuje dezerty, pečivo z listového těsta, ovocné koláče a poháry s čerstvým ovocem. Skvěle ladí i s mořskými korýši nebo jemně upravenými rybími pokrmy. Nejlépe si ho ale vychutnáte samotné,“ upozorňuje sommelierka značky Mionetto Prosecco.
Servírování rozhoduje
Prosecco chutná nejlépe vychlazené při teplotě 6–8 °C. A jakou zvolit sklenku? „Ideální volbou je větší sklenice s jemně rozevřeným hrdlem, která dá vyniknout jemnému perlení i bohatému aroma. Širší tvar umožňuje vínu lépe dýchat. Zároveň podpoří komplexnost vůní a chuťového projevu,“ uzavírá Denisa Kolaříková.
NÁŠE TIPY: Oslavte Mezinárodní den prosecca s Mionettem
Mionetto Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Brut vyrobené z hroznů z vyhlášených svahů oblasti Prosecco Superiore DOCG di Valdobbiadene rozzáří vaše letní dny. Hrozny pro toto prosecco jsou pečlivě vybírány a šetrně lisovány, aby se získal jen volně tekoucí mošt. Následně proběhne první kvašení bez macerace v nerezových nádržích, po níž následuje proces spumante metodou Charmat v tancích. Víno jasně žluté barvy se světle zelenými odstíny, s jemným a dlouhotrvajícím perlením je svěží, vyvážené a elegantní, s vůní připomínající zralé ovoce, med a květy akátu. V chuti se projevuje jeho jedinečnost prostřednictvím intenzivního tónu, který připomíná jablka golden delicious a hrušku, s lehce nahořklou, ale příjemnou dochutí. Toto víno je veganské.
Doporučená maloobchodní cena je 389 Kč, dostupné na www.osobnivinoteka.cz.
Mionetto Prosecco Prestige DOC brut
Mionetto Prosecco DOC brut vás nadchne nejen svou svěží chutí s tóny jablka a citrusů, ale také jemným a dlouhotrvajícím perlením. Kromě toho, že se ideálně hodí pro jakoukoliv denní dobu i příležitost, je v současnosti také celosvětově nejprodávanější značkové prosecco.
Doporučená cena je 229 Kč. Zakoupíte například na www.osobnivinoteka.cz.
Mionetto Prosecco Prestige DOC Extra Dry
Špičkové Prosecco apelace DOCTreviso v kategorii Extra Dry. Vyniká svou svěžestí, jemným dlouhotrvajícím perlením a svěží chutí s tóny jablka a citrusu. Mionetto je od roku 1887 symbolem kvalitního Prosecca a v současnosti také celosvětově nejprodávanější značkové prosecco. Toto víno je veganské.
Doporučená maloobchodní cena je 229 Kč, zakoupíte například na www.osobnivinoteka.cz.
Mionetto Prosecco Rosé DOC
Mionetto Prosecco Rosé DOC vás zaujme nádherně růžovou barvou broskvového květu a dlouhotrvajícím perlením. Ve vůni ucítíte bohatý ovocný buket s výraznými tóny růžového grepu, granátového jablka nebo černého rybízu. V chuti rozpoznáte vedle ovocných tónů malin také dotek medu a chlebové krusty.
Doporučená cena je 229 Kč. Zakoupíte například na www.osobnivinoteka.cz.
Mionetto Biologico
Mionetto Biologico se vyrábí z hroznů vypěstovaných bez použití chemických přípravků nebo syntetických hnojiv. Jiskřivé prosecco s dlouhotrvajícím perlením spojuje jemnou vůni květů akácie s výraznou chutí zlatého jablka, ananasu a pomeranče. Skvěle se hodí jako aperitiv nebo v kombinaci s bílým masem, rybami a rizotem.
Doporučená maloobchodní cena je 295 Kč, zakoupíte na www.osobnivinoteka.cz.