S prvním teplým večerem se české terasy, zahrady i bary promění v ráj pro milovníky gin & tonicu. Gin je bezesporu letní stálicí – osvěží, potěší a překvapí. Ale znáte jeho příběh doopravdy? A víte, jaké zajímavosti se skrývají za tímto ikonickým nápojem?

3 fakta o ginu, která vás možná překvapí:

  1. Kořeny sahají hluboko do historie lékáren a válečných polí

Dnes je gin symbolem letní svěžesti a nekonečných možností kombinací v koktejlech, ale původně byl považován hlavně za lék. Ve středověku měl jalovec významnou roli při boji s epidemií moru – vykuřovaly se s ním zamořené místnosti. První zmínky o destilátech s jalovcem pocházejí už ze 13. století, a skutečný předchůdce ginu, holandský jenever, byl doporučován na trávení nebo žlučník. Holandští vojáci si před bitvou dopřávali „kapku odvahy“ právě v podobě jeneveru – a když tuto tradici převzali Angličané, začalo opravdové ginové šílenství.

  1. Ginové šílenství změnilo Anglii i zákony

V Anglii 18. století byl natolik populární, že se stal denní záležitostí lidí všech vrstev. Díky volné výrobě a vysokému clu na importované destiláty vznikaly stovky malých palíren, což vedlo k přísnějším zákonům. Právě v této době vznikaly první slavné značky a gin se z obyčejného lidového pití proměnil v kvalitní destilát, který dnes nacházíme v koktejlových barech po celém světě.

  1. Gin & tonic – prevence proti malárii

Gin & tonic není jen letní módní záležitostí. Jeho vznik má překvapivě praktické kořeny – v britských koloniích pili vojáci tonik s chininem jako prevenci proti malárii. Samotný tonik byl ale velmi hořký, a tak jej začali míchat s ginem. Osvěžující kombinace se stala legendou, která ovládla bary na všech kontinentech.

Gin dnes: rozmanitost chutí, příběhů i poctivé práce

Moderní giny už dávno nejsou jen o jalovci a citrusech. Dnes v nich najdete třeba tóny vanilky, bylinek nebo tropického ovoce. „V posledních letech je vidět, že lidé hledají v ginu nové chutě a nebojí se experimentovat. Mě osobně baví, když gin nabídne něco navíc – třeba Sir Edmond Gin, gin infuzovaný bourbonskou vanilkou, což je mezi giny opravdová rarita. Za zmínku určitě stojí i Bobby’s Dry Gin, který spojuje tradiční holandský styl ginu s netradičním indonéským kořením. Právě tohle orientální koření a bylinky dávají ginu úplně nový rozměr a přinášejí chutě, které bychom jinak poznali jen na cestách do dalekých krajů. A pak je tu tropická marakuja – chuť, kterou byste v ginu vůbec nečekali. Cero2 Gin Chinola spojuje svěžest marakuji s tradiční ginovou chutí, což každému koktejlu dodá nezaměnitelný twist,“ dodává odborník na prémiové destiláty Samer Selbak.

Možná si říkáte, že takové chuťové zážitky patří jen do špičkových barů, ale pravda je, že výborný gin & tonic si zvládnete připravit i sami doma. Nemusíte se toho bát, stačí pár jednoduchých zásad a můžete překvapit sebe i své hosty.

Jak na to?

Základem je kvalitní gin, prémiový tonik, hodně ledu a ozdboba, která zvýrazní chuť vašeho ginu – citronová kůra, rozmarýn či tymián.  Velmi důležitý je správný poměr (4 cl ginu : 12 cl toniku) aby byl drink vyvážený. Gin nikdy není nuda. Léto je ideální čas objevovat nové chutě, nebát se nečekaných kombinací a prostě si užít tu rozmanitost, kterou dnešní gin nabízí. Vždycky doporučuji vybírat giny, za kterými stojí skuteční lidé a poctivá práce – na chuti je to opravdu poznat. Nenechte se zlákat jen líbivým marketingem, ale dejte přednost kvalitě a originalitě, která vychází z lidského příběhu a opravdového řemesla,“ uzavírá Samer Selbak ze společnosti Fenix Drinks, která distribuuje jedinečné značky a prémiové řemeslné destiláty do ČR.

Foto: Fenixdrinks.cz

Komentáře