Automobilové odvětví prochází díky nástupu elektromobility velkými změnami. Švédské Volvo jde v tomto ostatním příkladem: od roku 2030 přechází na výhradně elektrický pohon a od roku 2040 se hodlá stát uhlíkově zcela neutrální společností.

Synonymy pro vozy značky Volvo jsou již dlouho vedle vrcholné bezpčnosti také pohodlí a komfortní interiér, ať už si pod tím představíte ergonomická sedadla, výkonnou filtraci vzduchu v kabině, či kvalitní a příjemné materiály.

Další oblastí, v níž se švédská firma nijak hlasitě, ale o to důsledněji angažuje již desítky let, je udržitelná výroba a provoz. Nové záměry Volva v čele s definitivním přechodem od spalovacích motorů k elektrickým tak mohou působit jako převratné, přitom jsou plně v souladu s přístupem značky v minulých desetiletích.

Volvo bylo vždy spojováno s jistým nadhledem, s nímž si razilo vlastní cestu mimo hlavní proudy. Poslední dobou ovšem Švédové budí silné emoce: výrazným designem, díky němuž jsou nová volva jednoznačně identifikovatelná, originálními technickými prvky a nejnověji rovněž radikálními kroky z ekologické oblasti.

Záměry, které automobilka nedávno oznámila, počítají s tím, že už za čtyři roky budou polovinu odbytu tvořit výhradně elektromobily, druhou půlku plug-in hybridy. Od roku 2030 už Volvo neplánuje vyrábět vozy se spalovacími motory vůbec – tedy ani hybridními.

Tyto snahy nejsou jen odrazem zpřísňujících se emisních norem v Evropě, které automobilkám nedávají mnoho šancí setrvat u konvenčních pohonných jednotek. Pro Volvo jde o zcela přirozený krok po řadě předcházejících rozhodnutí. Mezi prémiovými značkami bylo první, kdo se zřekl větších než čtyřválcových motorů. Před 8 lety uvedlo na trh jednotnou platformu pro běžné vozy se spalovacími jednotkami i plug-in hybridy. Největší rozruch pak zřejmě vyvolalo rozhodnutí stanovit rychlostní limit nově vyrobených vozů Volvo na 180 km/h v zájmu dalšího zvýšení bezpečnosti na silnicích.

Bezpečnost však není jedinou oblastí, v níž Volvo mimořádně silně vnímá důležitost své odpovědnosti coby výrobce automobilů. Stejně tak jde již po léta příkladem i v rámci udržitelnosti, ochrany životního prostředí a dalších ekologických a etických otázek. Všechny výrobní závody v Evropě přešly na „zelenou“ elektřinu již před třinácti lety a provoz na výrobu motorů ve švédském Skövde se v roce 2018 zařadil mezi první klimaticky plně neutrálním průmyslové podniky.

Předloni Volvo zveřejnilo svůj ambiciózní plán na dosažení kompletní uhlíkové neutrality. Do roku 2025 hodlá snížit svoji emisní stopu o 40 % a v roce 2040 se chce stát klimaticky zcela neutrální společností. Firma se tak svými aktivitami připojila k cílům Pařížské dohody o změně klimatu z roku 2015. A nejde jen o její evropské podniky: loni například přešel na elektřinu získávanou ze 100 % z výhradně obnovitelných zdrojů největší provoz Volva v Číně, závod v Čcheng-tu, a letos jej následovala další čínská továrna – v Ta-čchingu. Globální síť výrobních závodů společnosti Volvo Cars je tak nyní už z 90 % napájena klimaticky neutrální elektrickou energií…

Dalším důkazem osobitého přístupu může být certifikace zdrojů hovězí kůže pro čalounění interiéru, která zajišťuje, že kůže pochází pouze ze skotu chovaného pro potravinářské účely. Nicméně i v tomto směru ukazuje Volvo ostatním výrobcům nejen v automobilové oblasti novou cestu: elektromobil C40 Recharge se koženého čalounění zříká úplně a pro interiér používá z etických důvodů pouze tzv. veganské materiály.

A podobná pravidla zavádí i pro dodavatelský řetězec při výrobě akumulátorů. Ty potřebují řadu vzácných surovin, jako jsou lithium nebo kobalt. Volvo již před dvěma lety stanovilo, že bude tyto prvky získávat jen z nezávisle certifikovaných zdrojů, u nichž jsou zajištěny důstojné podmínky pro těžařský personál i adekvátní ochrana okolní přírody.

Tento přístup je typický pro veškeré činnosti automobilky včetně již zmíněné oblasti bezpečnosti dopravního provozu. Švédská značka dlouhodobě prosazuje nejen ochranu posádky vozů Volvo, ale také ohleduplnost k ostatním účastníkům provozu. Napomoci tomu mimo jiné mají propracované bezpečnostní prvky, jako třeba airbag na kapotě pro ochranu sraženého chodce nebo pokročilé kamerové a brzdové systémy pro detekci chodů a cyklistů, které mohou zcela zabránit srážce.

Zodpovědnost, ohleduplnost, zájem o bezpečnost vlastní, ale i ostatních. Hodnoty, kterými se severská mentalita a soudržnost odrážejí i v přístupu této přední skandinávské firmy. Volvo tak může inspirovat další společnosti napříč všemi odvětvími.

Komentáře