Že Poslanecká sněmovna definitivně schválila kontroverzní a dosti nepřehledný zákon o omezení prodeje sudových vín, mnozí ani nezaznamenali. Přijetí zákona o vinohradnictví a vinařství přitom zasáhne trh s vínem v celém řetězci, od dodavatele až po spotřebitele, a pokud se rozhodnutí nepodaří zvrátit, může postupně dojít až k úplnému zákazu prodeje sudového vína. Vinotéky, které jej budou chtít nabízet, se totiž musí papírově stát výrobcem. Usnesení tak může zlikvidovat poctivé vinaře a prodejce a ušetřeni nebudou ani zákazníci. Sudové víno podraží. To prostě nemůžeme dopustit!

, Image: 255182284, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Caia Image

1) Obecně platí, že víno je – stejně jako pivo – kvalitnější ze sudu než z lahve.

Producenti špatné, nekvalitní a levné lahvové produkce se navíc pohybují ve zcela srovnatelné cenové hladině, a tak není důvod upřednostňovat lahvové víno, které můžete pít i doma u televize.

2) Ve víně je pravda a hledá se mnohem lépe nad sklenkou ve vinárně, než načatou lahví vína ze supermarketu v pohodlí doma.

Vracíme se k bodu 1.

3) Ženy a dívky nalákáte spíš na pozvání na sklenku vína, než na lahev, která vám v lednici zbyla od Silvestra.

Nejste navíc omezeni objemem lahve a otevírací dobou večerky. Ve vinárně víno prostě nedojde.

4) Uděláte dobrý skutek.

Bojkotem zmateného zákona zachráníte více než 10 000 vináren po celé ČR a zhruba 30 000 pracovních míst, které nutně zaniknou.

5) Podpoříte také lokální prodejce a provozovatele vináren.

České víno je kvalitní a naprosto srovnatelné se zahraniční produkcí, které však – zvlášť v supermarketu – těžko konkuruje.

6) Tříbíte si smysly.

Ve vinárnách máte šanci ochutnat celou řadu skvělých vín, která v supermarketu buď přehlédnete nebo nenajdete. Třeba burčák. Nemusíte navíc dopíjet lahev vína, které vám nechutná, ale je vám líto ji vylít.

7) Chráníte přírodu.

Ač to zní neuvěřitelně, zabráníte také velkému znečištění přírody. Podle nové vyhlášky má být víno baleno do jednorázových plastových obalů, tzv. bag in box.

Dřevěné sudy jsou mnohem vhodnějším, ekonomičtějším a ekologičtějším obalem, než skleněné lahve, které se rozkládají tisíce let.

8) Naštvete Poslaneckou sněmovnu.

Tu, která zas jednou na nátlak řady lobbistů a velkých hráčů na trhu přijala zákon, ztrpčující život drobným podnikatelům a konzumentům lokálních vín. Petici s více než 105 000 podpisy navíc můžete podpořit i protestem, který se bude konat 25. listopadu.

bystrc-ilustracni

Komentáře