V krásném počasí je škoda být pořád jenom doma nebo v kanceláři. Lze například vyjít na balkon, zahradu či terasu, tam si ugrilovat dobré jídlo, popít k němu pár vychlazených drinků a pak se opět vrátit domů. Či do kanceláře. Nebo už ne.

Místo obvyklé objednávky polévky pho z vietnamské restaurace, konzumace proteinových tyčinek nebo belgické rolky jsme si jednou v redakci připravili oběd venku. Postavili jsme si na terasu u redakce gril, vychladili cider Strongbow a připravili vhodné potraviny. Bylo sice kolem třetí odpoledne, ale oběd je přece tehdy, když lidi obědvají, nikoli nutně v poledne.

FOTO: Jak otevřít lahev bez otvíráku?

Jak otevřít lahev bez otvíráku? - 6j8a9734Jak otevřít lahev bez otvíráku? - 6j8a9735Jak otevřít lahev bez otvíráku? - 6j8a9737Jak otevřít lahev bez otvíráku? - 6j8a9741Jak otevřít lahev bez otvíráku? - 6j8a9746
Další fotky
Jak otevřít lahev bez otvíráku? - 6j8a9753

A už při přípravě to začalo. Stereotypní projevy lidí, kteří jsou líní myslet dopředu, dozadu nebo kousek za roh. Zejména kolemjdoucí ženy se ptaly: „A není tam málo masa?“ Grilovat se přece nemusí jenom maso! To je jen zavedený obrázek z rozjásaných reklam. Jasně, že každý spořádáme rádi kilo masa. Ale taky si rádi dáme něco jiného: ovoce, zeleninu… a třeba klobásy.

Další podiv byl na naší straně. Když jsme zvolili elektrický gril, přišlo nám to málo „přírodní“ a „autentické“. Budeme vůbec mít z grilování radost, když tam nebudou oheň, kouř, uhlíky, když to nebude ta „klasika“? A radost jsme měli. Protože jsme mohli přesně nastavit teplotu, grilovat i shora, a dokonce tam byla i digitální sonda, kterou se dá změřit vnitřní teplota grilovaného předmětu. Je to hi-tech, a to máme rádi.

Další otázka kolemjdoucích při pohledu na barevný stůl s připravenými surovinami a drinky byla taky klasická: „Co slavíte?“ Nic neslavíme, jenom si připravujeme dobré jídlo k obědu. Je to podobné, jako když člověk vyrazí ven v hezkém obleku a lidi se ptají: „Kam jdeš?“ Jako by se esteticky a dobře mělo žít jen o zvláštních příležitostech a zbytek by měl být ve znamení lajdáckého (pod)průměru. Není to tak. Dobře a hezky a na úrovni se dá žít i v pondělí ráno v kanceláři, elegantně se dát i mýt nádobí.

A došlo samozřejmě i na další obvyklou reakci: „A když máte ty klobásy, to si k tomu nedáte pivo?“ Ne. Dali jsme si cider. Je to přece podobné, jako když z jednoho místa na jiné jezdíte pořád stejnou a vyzkoušenou trasou. Je velmi osvěžující tu a tam jet úplně jinudy. Byť to je třeba delší nebo to tam neznáte.

A taky je jedna drobná inspirace:

GRILOVANÉ OVOCNÉ ŠPÍZY S CIDEROVOU ZÁLIVKOU

Ingredience: broskve, jablka, ananas, jahody, špejle, 5 dcl Strongbow Apple, případně 5 dcl javorového sirupu

Postup: Ovoce si nakrájíme na kostičky o velikosti cca 2,5 x 2,5 cm. Střídavě je napichujeme na špejli a rovnou pokládáme na rozpálený gril. Opékáme ze všech stran cca 3 minuty tak, aby se ovoce sežehlo pouze na povrchu a uvnitř zůstalo krásně šťavnaté. Během grilování pokapame ciderem. Případně si můžeme ještě připravit směs cideru a javorového sirupu, a touto zálivkou ovoce polít po grilování.g

Pro další grilovací inspirace a recepty se podívejte ZDE. Ale rychle, než začne pršet!

Petr Bílek

A zde se můžete seznámit s hongkongskými vaflemi z divokých vajec.

Komentáře