Když si ve většině běžných restaurací objednáte sklenici vody, nejspíš nečekáte žádné velké překvapení. Proč taky? Prostě s bublinkami, nebo bez bublinek a je hotovo. V belgické restauraci Gust’eaux, která se nachází 70 kilometrů od Bruselu, vám však vodu naservírují přímo z místních záchodů.

Voda podávaná v restauraci Gust’eaux v malém belgickém městečku Kuurne je ve všech ohledech naprosto stejná jako každá jiná pitná voda; nemá pach, chuť ani barvu. Je tedy prakticky nemožné přijít na to, že ve skutečnosti pochází z tamních toalet.

Norská restaurace Under nabízí jedinečný pohled pod hladinu moře. Stala se první svého druhu v Evropě

Díky použití komplexního systému filtrování jsou provozovatelé restaurace Gust’eaux schopni přeměnit odpadní vodu ve vodu tak čistou, že musí být před podáním hostům obohacena o minerály. Restaurace totiž není připojená k městskému kanalizačnímu systému, proto bylo nutné problém s odpadní vodou vyřešit nějakým jiným, ale zároveň co nejvíce účinným způsobem.

Do provozu byl tak nasazen jedinečný recyklační systém, který nejdříve vodu ze záchodů a umyvadel vyčistí pomocí rostlinných hnojiv. Část je pak smíchána s nashromážděnou dešťovou vodou a je použita pro splachování toalet, zatímco zbytek vody projde řadou dalších důmyslných očišťovacích procesů. Díky nim je ve finále nerozeznatelná od obyčejné pitné vody.

Interiér belgické restaurace Gust'eaux.

Interiér belgické restaurace Gust’eaux.

„Voda, kterou po procesu recyklace obdržíme, je natolik čistá a zbavená všech různých látek, že je do ní nutné následně přidat minerály, aby byla zdravější a její chuť byla stejná, jako je tomu u pitné vody získávané obvyklým způsobem,“ sdělil zástupce společnosti Gust’eaux belgickému zpravodajskému kanálu VRT News. Recyklovaná voda je v restauraci nabízena v několika různých formách. Jako pitná voda zdarma, jako kostky ledu a dokonce je z ní připravována i káva. Ačkoliv je podobný systém čistění a recyklování vody používán i v některých uzavřených komunitách, tento způsob jejího využití zatím nemá v Evropě obdoby.

Michal Švehla

V nejodlehlejší michelinské restauraci vám naservírují až 500 let starého mlže!

Komentáře