Jestli jste už měli pocit, že se v ginech orientujete, loňský rok vás musel zákonitě zase zmást. Giny jsou v centru pozornosti. Jen ve Velké Británii vzrostl od roku 2016 počet ginových palíren na dvojnásobek a žízeň po sofistikovaném ginu se z tradiční jalovcové bašty, staré dobré Anglie, rozšířila po celém světě. Ne nadarmo se dnešní době přezdívá „nová doba ginová“. Omámeni záplavou módních výkřiků ginové nabídky jsme oslovili dva experty, Petra Kymlu a Tristana Stephensona, a zeptali se jich na doporučení a profesionální tipy. Perfektní gin & tonic servírovaný v typické copa sklenici dává spoustu prostoru popustit uzdu fantazii a užít si variabilitu ingrediencí.

Výjimečné koktejly vyžadují výjimečné ingredience

Není nutné radikálně volit mezi tradicí a trendy. Ideální je, když jdou ruku v ruce! Esenciální jistotou každého kvalitního baru je prvotřídní klasika v podobě ryzí verze originálního ginu typu London Dry. Takový je Tanqueray, který svou recepturu od 19. století nezměnil: jalovec, koriandr, andělika a lékořice jsou čtyři klíčové ingredience, které mu darovaly do vínku naprosto nezaměnitelnou chuť. Své místo na slunci vedle něj zaujme Tanqueray No. TEN. Gin, který je při výrobě v destilačním zařízení č. 10 obohacený o květ heřmánku a celé citrusy, sice loni oslavil osmnáctiny, ale stále se řadí mezi moderní a svěží. „Podpořte v koktejlu sílu citrusů grepem, jednoduše se vždy snažte vycházet z klíčové ingredience destilátu,“ doporučuje Petr Kymla, český ambasador prestižní barmanské soutěže Diageo Reserve World Class a zároveň i ginu Tanqueray.

 

Hit: Nízkoalkoholické ginové koktejly

„Stále víc si všímám, že lidi upřednostňují kvalitu nad kvantitou a baví je nízkoalkoholické koktejly. Delší nápoje se objevují už běžně jako součást brunche či večeře,“ glosuje další rostoucí trend Tristan Stephenson, autor ginové bible a celé knižní série Courious Bartender a majitel ikonického londýnského koktejlového baru The Worship Street Whistling Shop. Boom díky tomu zažívají také ginové speciality, jako je například kořeněný gin Bloomsbury. Fantastická harmonie bylinek, kde výrazné tóny toskánského jalovce doplňují výtažky z koriandru, anděliky, saturejky horské a pravé skořice, si nadmíru dobře rozumí s miniaturními pomeranči kumquat a grepovým tonikem novozélandské značky East Imperial.  

 

Od velkého servisu zpátky k jednoduchosti

Gin Tanqueray je jednou z klíčových značek prestižní soutěže Diageo Reserve World Class, kde se nové trendy rodí pod rukama nejlepších světových barmanů a z adrenalinového prostředí finálových kol putují do barů za zákazníky. Aktuálně neexistuje žádné neporušitelné pravidlo, styl je ovšem jednoznačný. Mizí mohutné ozdoby a nahrazuje je elegantní, decentní ozdoby, které neruší charakter koktejlu, naopak podporují chuť a aroma. Petr Kymla preferuje minimalismus: „Pokud chci perfektní gin & tonic se vskutku citrusovou chutí, volím Rangpur. Jméno získal podle unikátní indické odrůdy limety rangpur, která v sobě spojuje to nejlepší z mandarinky a citronu. Chuť rangpuru podpoří East Imperial Yuzu Tonic a limetová šťáva a nápad na ozdobu hledám zase v kořenech ginu: limeta je jasná volba.“

 

Namíchejte si doma

Dokonalý Gin & Tonic

4cl ginu Tanqueray London Dry

12 cl East Imperial Burma Tonic

Osminka limety na ozdobu

Všechny ingredience nadávkujeme na led přímo do copa sklenice a promícháme, dokončíme ozdobou.

 

Komentáře