Když si člověk nechává na jazyku rozpouštět kousek kvalitní čokolády, pocítí zvláštní slast. Je jemná, povzbuzující a může navodit až bezděčný úsměv. Díky Pražské čokoládě, podniku, který založili Silvie Steinerová s Petrem Kovaříkem, si můžeme dopřávat nejvybranější čokoládovou slast domácí provenience.


Třeba mandle v čokoládě vyráběné ve Slatinkách na Moravě z čerstvých kalifornských mandlí patří mezi nejlepší na světě. Vyzkoušejte například mandle v mléčné čokoládě obalené ve skořici, v zeleném prášku rostliny moringa, pikantním zázvoru nebo v chilli se solí. Za posledně jmenované mandle v čokoládě získala firma ocenění Great Taste 2017. „Výhodou mandlí v čokoládě je, že díky mandli uvnitř nejsou jako celek tolik tučné,“ poznamenává Petr Kovařík, spoluzakladatel firmy.

Kvalitní výrobek vyžaduje kvalitní ingredience. Čokoláda se například vyrábí z bobů Aluna z Kolumbie s jasným certifikátem původu a bez genetických modifikací. K bobům se přidává jen mléko (u mléčné čokolády) nebo kokosový cukr, který má prokazatelně blahodárné účinky na trávení. Skořice pochází ze skořicovníku cejlonského, je se sice drahá, ale vysoce kvalitní a aromatická, podporuje trávení a má dokonce léčivé účinky. Pražská čokoláda patří mezi několik málo firem, které vyrábějí čokoládu přímo z kakaových bobů.

V pražských Holešovicích vyrábí Pražská čokoláda jiný typ dobrot: pralinky. Forma se nejprve vylije čokoládou a nechá se ztuhnout. Tento obal nebo chcete-li, krusta, se naplní příslušnou směsí a celý bonbon se zakryje čokoládou.

Salzburští mají nugátovou Mozartovu kouli, a v Praze se zase dělá Karlova koule, na počest Karla IV. Kromě čokolády obsahuje mák, švestky a tuzemák, a celé je to schované ještě v jemné bílé čokoládě. Na vývoji této pochoutky se podílela i Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Mimochodem Český nugát od Pražské čokolády získal ve zmíněném britském ocenění Great Taste hned dvě hvězdičky, jako jediný z nugátů ze střední a východní Evropy, a patří tedy ke světové špičce. Sortiment doplňují dále kreativní čokoládové mandaly, které mají v oblibě hlavně ženy.

Příběh Pražské čokolády začal v roce 2005, kdy Silvie Steinerová obnovila zaniklou tradiční značku Nachfolger z roku 1888 a pod ní začala prodávat kvalitní čokoládové suvenýry pro návštěvníky Prahy. V zásadě se jedná o čokoládu v obalech s vkusnými ilustracemi historických památek. Tento byznys se proměnil a rozrostl poté, kdy potkala svého životního partnera Petra Kovaříka. Čokoládu začali sami vyvíjet a vyrábět a založili značku Steiner & Kovarik.

Jakub Horák, Pasta Oner: Čaj, rum, bum! Degustace tuctu rumů

Čokoládové suvenýry v nabídce pochopitelně zůstaly. „Obaly s motivem našeho hlavního města jednak cílíme na turisty, zároveň jimi ale chceme podpořit národní hrdost,“ potvrzuje Petr Kovařík. V Česku činí podíl prodejů turistům kolem 80 procent. „Samozřejmě jsme ale rádi, když po našich produktech sáhnou i Češi, kteří si rádi připlatí za kvalitu. Zpravidla je kupují jako dárek,“ dodal.

„Naše produkty jsou dělané ručně,“ vysvětluje dále Petr Kovařík. Automatizovaná výrobní linka by zvýšila produkci (a zisk), ale nebylo by to ono. Věříme tomu, že když něco děláte s láskou, věnujete tomu pozornost, chutná to úplně jinak. Snažíme se do našich výrobků dávat něco navíc. Naší prioritou není vyrobit a prodat čokoládu za spoustu peněz, vnímáme se spíš jako služba společnosti.

“Co to přesně znamená? „Kromě samotné výroby čokolády chceme české společnosti ukázat, že v našich podmínkách se podnikat dá. A že je třeba se zaměřovat na svou práci, a nebrečet nad tím, že prostředí k podnikání je složité a že to stát neusnadňuje,“ připomíná Petr Kovařík.

V nejodlehlejší michelinské restauraci vám naservírují až 500 let starého mlže!

Vedle prodejen v Nerudově ulici, pod Zámeckými schody v Thunovské, v Karlově ulici a na Letišti Václava Havla Praha dostanete dobroty Pražské čokolády i na e-shopu na stránkách www.prazskacokolada.cz. Firmy vyváží čokoládu do světa, zejména do Spojených arabských emirátů, do Ománu, Německa a Japonska. Pražští chocolatiéři velmi dbají na to, jak obchodníci s produkty nakládají a jak je prodávají. Kvůli nedostatečné kontrole nad dalším osudem své čokolády již také odmítli dost obchodníků z Číny, Koreje i Izraele.

A nyní už… ochutnejte.

advertorial, www.steinerkovarik.com    www.prazskacokolada.cz

Komentáře